Bahan-bahannya :
1 kg daging, dipotong ikut suka
1 kg santan
Hiriskan :
3 helai daun salam
3 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit
3 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 cm halia muda
5 cm lengkuas
2 sudu kecil lada hitam
1 cawan cili blend
Cara Membuatnya :
Bersihkan daging dan perapkan dengan cili blend dan bahan kisar.
Tenggekkan kuali, masukkan daging yg telah diperap bersama dengan kulit kayu manis, bunga lawang, daun salam, daun kunyit dan daun limau purut.
Nyalakan api dan masukkan santan.
Masak dengan api perlahan sehingga daging empuk dan kuah kering. Rasakan garam dan gula. Kacau lagi hingga kering seperti rendang biasa.
Setelah itu angkat dan hidangkan dalam pinggan. Hiaslah ikut citirasa sendiri.
No comments:
Post a Comment