Tuesday, January 6, 2009

SAMBAL GORENG PENGANTIN

Bahan-bahannya :
200 gram udang hidup, bersihkan dan goreng separh masak
200 gram hati ayam atau hati lembu ]
200 gram mempedah ayam atau paru lembu ] rebus, potong nipis dan goreng
200 gram daging ]
3 keping tempe ] potong dan goreng
3 keping tahu ]
10 tangkai kacang pajang – hiris serong
6 tangkai lada kering
3 batang serai
½ inci halia
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
½ inci belacan
½ inci lengkuas
1 bungkus soun
3 biji lada merah – hiris serong
3 biji lada hijau – hiris serong
3 biji bawang besar dihiris bulat-bulat
½ biji kelapa parut, buat 1 mangkuk santan pekat

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing, masukkan santan, air asam jawa dan kacau rata.
2. Bila sedikit pekat, masukkanm kacang panjang, tahu, tempe, udang, hati/mempedal, daging/paru, lada merah, lada hijau, gula dan garam secukup rasa.
3. Biar separuh masak, masukkan soun dan gaul rata. Tutup api.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment