Wednesday, December 31, 2008

KUIH TALAM BERLAUK

Bahan-bahan :

1. 1 kampit tepung beras
2. 1 biji kelapa diparut, jadikan 8 cawan santan
3. 100 gram daging direbus dan cincang halus
4. 3 sudu besar udang kering atau udang basah (kisar halus)
5. Garam secukup rasa
6. Lada hijau dan merah, potong halus untuk hiasan
7. Bawang goreng

Cara membuatnya :

1. Tepung beras dibancuh dengan santan hingga sebati setelah itu masukkan udang, daging, garam.
2. Masukan adunan ini kedalam loyang acuan
3. Kukus dalam kukus yg telah dipanaskan selama 20-30 minit
4. Setelah masak sejukkan dahulu baru taburkan bawang goring dan lada potong
5. Siap untuk dihidangkan

1 comment:

  1. zaman kecik2 lg dh kenal kuih ni. kalu kena cara memang sedap sgt2. lagi sedap kalu mkn dgn kuah popiah. addicted.....

    ReplyDelete