Bahan-bahan :
1. 1 kampit tepung beras
2. 1 biji kelapa diparut, jadikan 8 cawan santan
3. 100 gram daging direbus dan cincang halus
4. 3 sudu besar udang kering atau udang basah (kisar halus)
5. Garam secukup rasa
6. Lada hijau dan merah, potong halus untuk hiasan
7. Bawang goreng
Cara membuatnya :
1. Tepung beras dibancuh dengan santan hingga sebati setelah itu masukkan udang, daging, garam.
2. Masukan adunan ini kedalam loyang acuan
3. Kukus dalam kukus yg telah dipanaskan selama 20-30 minit
4. Setelah masak sejukkan dahulu baru taburkan bawang goring dan lada potong
5. Siap untuk dihidangkan
zaman kecik2 lg dh kenal kuih ni. kalu kena cara memang sedap sgt2. lagi sedap kalu mkn dgn kuah popiah. addicted.....
ReplyDelete