Bahan :
10 biji telur ayam
4 gelas tepung gandum
2 gelas gula pasir (buat gula hangus)
1 tin srikaya
½ tin susu pekat manis
1 ½ buku mentega
½ sudu the baking powder
Pewarna : Nescafe, hijau dan merah
Acuan, bekas pembakar
Cara membuatnya :
- Mentega dikacau hingga cair dan ketepikan.
- Pukul telur bersama gula hangus hingga kembang dan masukkan srikaya sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung gandu, diadun rata.
- Masukkan baking powder dan susu pekat manis diadun rata. Kemudian masukkan mentega, adun rata.
- Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan tiap-tiap bahagian dengan Nescafe, hijau dan merah, satu bahagian tanpa warna.
- Tin adunan dialas kertas minyak dan sapukan marjerin. Kemudian masukkan selapis adunan kukus selama 15 minit, masukkan yg kedua kukus lagi 15 minit, masukkan lapis ketiga kukus lagi 15 minit dan akhir sekali masukkan lapis akhir kukus selama 20 minit.
- Angkat dan sejukkan baru dipotong.
salam, nak tanya, kalau 16 aun tu bersamaan dgn berapa gm ye
ReplyDeleteZana, kalau guna culiverter kat sebelah tuh, jawapannya 453.6 gm.
ReplyDeleteTapi saya rasa, 450 gm sholud be okay.
Maaf yer lambat jawab. Jenuh cari culiverter nih.
kak g