Tuesday, December 30, 2008

KEK HAPPY DAY


Bahan :

10 biji telur ayam

4 gelas tepung gandum

2 gelas gula pasir (buat gula hangus)

1 tin srikaya

½ tin susu pekat manis

1 ½ buku mentega

½ sudu the baking powder

Pewarna : Nescafe, hijau dan merah

Acuan, bekas pembakar

Cara membuatnya :

  1. Mentega dikacau hingga cair dan ketepikan.
  2. Pukul telur bersama gula hangus hingga kembang dan masukkan srikaya sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung gandu, diadun rata.
  3. Masukkan baking powder dan susu pekat manis diadun rata. Kemudian masukkan mentega, adun rata.
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan tiap-tiap bahagian dengan Nescafe, hijau dan merah, satu bahagian tanpa warna.
  5. Tin adunan dialas kertas minyak dan sapukan marjerin. Kemudian masukkan selapis adunan kukus selama 15 minit, masukkan yg kedua kukus lagi 15 minit, masukkan lapis ketiga kukus lagi 15 minit dan akhir sekali masukkan lapis akhir kukus selama 20 minit.
  6. Angkat dan sejukkan baru dipotong.

2 comments:

  1. salam, nak tanya, kalau 16 aun tu bersamaan dgn berapa gm ye

    ReplyDelete
  2. Zana, kalau guna culiverter kat sebelah tuh, jawapannya 453.6 gm.

    Tapi saya rasa, 450 gm sholud be okay.

    Maaf yer lambat jawab. Jenuh cari culiverter nih.

    kak g

    ReplyDelete