Tuesday, January 6, 2009

UDANG MASAK SAMBAL JINTAN

Bahan-bahannya :
1 kg udang galah atau udang besar yang lain, bersihkan dan tos.
40 tangkai cili kering, buang biji dan kisar halus
2 sudu makan jintan manis ] disangai dan dikisar halus
2 sudu makan jintan putih ]
15 ulas bawang kecil – dikisar
5 biji bawang besar, dipotong bulat-bulat
2 inci halia, dimayang halus
½ biji kelapa, buat kerisek
½ biji kelapa, jadikan 2 mangkuk santan
Gula dan garam secukup rasa
Asam jawa sebesar telur ayam
10 pelepah daun sup
Minyak untuk mengoreng

Cara Membuatnya :
1. Udang digoreng separuh masak, ketepikan
2. Bawang besar dan halia digoreng layu, ketepikan
3. Panaskan minyak dalam kuali bear, tumis bawang merah dan cili kisar hingga garing
4. Masukkan santan dan air asam jawa, biarkan mendidih dan pekat sedikit. Masukkan kerisek, jintan, gula dan garam seckup rasa. Kacau rata.
5. Masukkan udang goreng, bawang dan halia. Kacau lagi dan bila dan pekat, masukkan daun sup. Hidang dalam pinggan hidang, taburkan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment