Bahan-bahannya :
3 biji terung panjang, potong dan belah 2, jangan putus
¼ biji kelapa, dibuat kerisik
¼ biji kelapa parut buat santan 1 cawan
3 sudu besar rempah kari daging
Asam jawa sebesar ibu jari, ambil airnya
1 sudu besar udang kering
Sedikit kayu manis, bunga lwang, cengkih dan buah pelaga (bahan tumis)
2 sudu besar gula
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] dikisar
2 cm halia ]
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis beserta bahan kisar. Masukkan rempah kari daging. Kacau hingga wangi.
2. Masukkan udang kering, santan, asam jawa, santan dan terung. Masak hingga terung empuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan
saya dh cuba resepi ni...boleh tahan sedapnya...saya harap lepas ni saya boleh cube resepi mak lang yag lain.
ReplyDeletesaya tgh cuba masak ni.. Nk makan buka puasa kejap lagi.. btw, terima kasih sbb share resepi ye mak lang.. :)
ReplyDeleteSedang mencuba resepi ini :)))
ReplyDeletenak masak pajeri ni japg... hoho
ReplyDeleteDah try masak. Sedap. Tq ^_^
ReplyDelete