Wednesday, December 31, 2008

TALAM TOKYO

Bahan-bahannya :

100 gram soun dipotong-potong, rendam semalaman
1 cawan sagu biji dibersih dan direndam
1 biji kelapa, ambil 2 cawan santan dan 3 cawan santan cair
½ cawan gula pasir
1 buku gula melaka, dihiris halus
½ cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
5 biji telur

Cara Membuat Lapisan Bawah :

1. Soun dittos, biji sagu ditos
2. Campurkan soun dan biji sagu dan gaul rata dengan santan cair yg diletak sedikit garam. Tuang dalam loyang dan dikukus hingga masak.

Cara Membuat Lapisan Atas :

1. Pukul telur dengan gula pasir hingga hancur
2. Masukkan gula melaka, tepung beras, tepung gandum, garam dan santan pekat. Kacau hingga sebati dan tapis
3. Tuangkan kedalam loyang yg bersisi bahagian bawah dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment