Saturday, May 23, 2009

BERYANI DAGING

Bahan-bahannya :

2 kg daging lembu, potong besar-besar sikit, cuci dan toskan
1 cawan rempah beriani
3 sudu gula merah
1 cawan minyak sapi
10 biji bawang merah ]
7 biji bawang putih ] dikisarkan
5 cam halia ]
1 cawan susu cair
½ cawan puree tomato
½ cawan biji gajus, goreng
½ cawan badam, buang kulit dan kisar
½ cawan kismis
¼ cawan daun pudina ]
¼ cawan daun ketumbar ] dipotong halus (jgn halus sangat)
¼ cawan daun sop ]
¼ cawan daun bawang ]
¼ cawan bawang goreng
6 biji cili hijau dan merah, potong jgn putus
bahan penumis : 1 keping kayu manis, 2 bungan lawang, 5 pelaga dan 6 cengkih
Sedikit air
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan penumis, bahan kisar dan kacau hingga wangi. Masukkan rempah beriani, kacau lagi. Masukkan daging.

2. Kacau rata, masukkan susu cair, puree tomato,gula dan garam. Masukkan juga badan kisar. Tutup periuk dan biarkan daging empuk.

3. Bila daging empuk dan kuah telah pekat, masukkan cili belah, semua daun-daun dan gajus tadi. Rasakan manis dan masinnya. Matikan api dan sedap jika dihidangkan dengan nasi minyak atau nasi tomato.

No comments:

Post a Comment