Thursday, April 30, 2009

SATE DAGING ATAU AYAM

Bahan-bahannya :

Lidi sate yang direndam dengan air selama lebih 1 jam, toskan
600 gram daging batang pinang atau isi ayam
2 sudu besar ketumbar ]
2 sudu teh jintan manis ]
2 sudu teh jintan putih ]
2 cm kunyit hidup ] dikisar halus
2 cm halia ]
2 cm lengkuas ]
4 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]
2 batang serai , dihiris-hiris ]
2 sudu besar gula pasir
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
1. Daging / Ayam dipotong nipis ikut saiz sate
2. Gaulkan daging/ayam dengan bahan yg dikisar halus, garam dan gula. Perapkan semalamam
3. Cucukkan daging/ayam dengan lidi sate sambil dipicit-picit daging supaya pipih dan menutup seluruh lidi sate
4. Bakat sate dengan api arang. Percikkan dengan minyak bercampur sedikit santan menggunakan batang serai.
5. Hidangkan dengan ketupat, timun, bawang besar dan kuah sate.

9 comments:

  1. kita amik resipi ni ye..nak masak..
    terima kasih banyak..

    ReplyDelete
  2. Mengapa satay daging yang saya buat liat & keras? Bagaimana untuk melembutkannya?
    Ada apa2 petua untuk itu?
    Bagaimana hendak mengenal urat daging?

    ReplyDelete
  3. Petua nak sate lembut...

    Guna daging batang pinang.

    Perap daging dengan perencah overnight...

    cara menghiris daging juga penting... kena hiris melintang urat daging....

    ReplyDelete
  4. perap kat peti ais ker, biar gitu jek????

    ReplyDelete
  5. Sate yg di gaul dengan bahan bahan eloklah diperap semalaman:-)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.. 😀
    Halalkan resepi ni yea..
    Nk buat mkn mjelang pru
    Tq.. 😘

    ReplyDelete