Wednesday, December 31, 2008

KUIH KACAU KELEDEK

Bahan-bahannya :
1 kg keledek
1 biji kelapa parut, jadikan santan 2 gelas
500 gram gula pasir
2 biji telur ayam
1 sudu the vanilla
2 helai daun pandan

Cara Membuatnya :
1. Keledek dibersihkan, rebus dan lecek hingga halus
2. Satukan gula dan santan serta garam. Jerangkan atas api sederhana dan dikacau hingga likat.
3. Telur dipukul lalu dimasukkan kedalam adunan santan gula bersama keledek lecek dan esen vanilla. Masukkan pewarna kuning.
4. Kacau hingga cukup kental, tuang dalam acuan.

6 comments:

  1. tq,,,macam mudah je, rasa nak cuba.

    ReplyDelete
  2. Nmpk mcm mudah tapi perlukan kesabaran yg tinggi..

    ReplyDelete
  3. Sedap ni....teringat zaman dulu2

    ReplyDelete
  4. Susah nak jumpa kuih kacau keledek ni lagi. Dulu arwah atok rajin buat.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. #footnote

    Masa mengacau, perlu guna lengan panjang dan face mask elak melepoh kena letopan mixture masa tengah melegak..lagi2 bila dah makin likat😁 kalau kena pun, berbaloi dengan rasa hasil yang sangat sedap dan wangi tu😋

    ReplyDelete