Thursday, June 18, 2009

DENDENG DAGING

Bahan-bahannya :
1 kg daging batang pinang, hiris nipis dan bersihkan

Bahan Rempah : (dicampurkan semuanya)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada putih
3 sudu kecil rempah baryani

2 sudu besar cili blend

Bahan kisar
5 biji cili merah
2 labu bawang besar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 batang serai
3 cm halis
3 cm lengkuas

2 sudu besar kerisek
2 biji kelapa parut, jadikan 2 cawan santan pekat dan 3 cawan santan cair
2 batang serai, dititik
½ cawan air asam jawa
½ sudu garam halus
1 sudu besar gula
3 helai daun limau purut
2 sudu besar kicap
1 batang kulit kayu manis

Cara Membuatnya :
1. Gaulkan daging dengan campuran serbuk rempah, bahan kisar, garam, gula dan kicap. Perapkan satu jam.
2. Dalam kuali, masukkan santan, serai dan kulit kayu manis. Masakkan santan hingga santan naik minyak. Mesti kacau selalu.
3. Bila santan sudah naik minyak, masukkan daging, kacau rata hingga daging kecut.
4. Tuangkan santan pekat dan masukkan kerisek.
5. Kacau hingga lauk pekat.
6. Masukkan air asam jawa dan daun limau purut. Rasakan manis masinnya.
7. Biarkan hingga betul-betul kering, baru padam apinya.
8. Paling sedap dimakan bersama ketupat atau lemang.

1 comment: