Tuesday, January 6, 2009

SERUNDING DAGING

Bahan-bahannya :
1 biji kelapa parut
10 ulas bawang merah ]
5 ulas bawang putih ] kisar dengan sedikit air
1 inci halia ]
½ inci lengkuas ]
5 batang serai ] dikisar
1 peket rempah kari daging
Asam jawa sebesar ibu jari kaki, buat air asam pekat
500 gram daging, potong halus-halus
Gula dan garam secukup rasa
Daun kunyit, daun limau purut
Sedikit minyak

Cara Membuatnya :
1. Kelapa parut masukkan dalam besen, masukkan semua bahan kisar, rempah kari, daging, garam, gula, daun kunyit dan air asam.
2. Masukan dalam kuali, api kecil, kacau selalu. Jaga jangan hangit.
3. Bila kelapa sudah kekuningan, masukkan sedikit minyak. Kacau lagi hingga serunding benar-benar sebati dan kering. Tutup api dan angkat.

No comments:

Post a Comment