Bahan-bahannya :
2 kg beras basmati
Air ikut sukatan beras
100 gram minyak sapi
4 cm halia ]
2 labu bawang besar ] tumbuk atau kisar kasar bersama
Bahan Penumis :
5 ulas bawang putih ]
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
50 gram air mawar
2 helai daun pandan
1 ½ cawan susu cair
Sedikit pewarna kuning atau saffron
Gula dan garam secukup rasa
1 helai kain maslin
Tepung gandum di uli dengan air hingga sesuai untuk digam pada periuk.
Cara Membuatnya :
1. Basuh beras dan toskan
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan susu. Kacau sebentar. Masukkan air, gula dan garam. Tutup periuk. Biarkan mendidih.
3. Mendidih, rasakan gula dan garamnya. Masukkan beras dan masak hingga nasi kering. Renjiskan pewarna kuning atau taburkan sedikit saffron (yg sudah direndam dalam sedikit air)
4. Sediakan periuk besar. Masukkan sedikit nasi sebagai pelapik. Bentangkan kain maslin. Letakkan nasi lagi sedikit, lapiskan dengan lauk baryani dan kuah, buat hingga semua nasi dan lauk habis. Bunjut kain maslin tadi.
5. Tutup periuk dan gamkan sekeliling periuk dengan doh tepung gandum tadi.
6. Masak dengan api kecil hingga tepung merekah.
7. Buka tutup periuk dan bunjut dan renjis air mawar.
No comments:
Post a Comment