1 ekor ayam, potong 12, bersihkan
1 ½ biji kelapa, buat 2 mangkuk santan pekat
Bahan kisar :
1 biji buah pala
½ sudu kecil jintan manis
½ inci halia
4 batang serai, hiris nipis-nipis
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 cawan cili blend (lebih kalau suka pedas)
3 helai daun kunyit, dihiris halus
4 helai daun limau purut, dihiris halus
½ inci lengkus, dititik
2 sudu perahan air limau nipis
Minyak untuk menumis
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau nya. Masukkan santan dan lengkus. Masukkan ayam.
2. Masak hingga pekat dan ayam masak. Masukkan daun- daun. Rasa gula dan garamnya.
No comments:
Post a Comment