Saturday, June 6, 2009

LAUK BARYANI DAGING

Bahan-bahannya :
5 kg daging lembu
1 cawan rempah beriani
3 sudu makan gula
1 ½ cawan minyak sapi
Garam secukup rasa

Bahan A (dikisar)
10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
8 cam halia

Bahan B (digoreng kekuningan)
8 labu bawang besar
1 cawan kismis kuning
½ cawan gajus

Bahan C (dicampurkan)
1 cawan susu cair
2 biji perahan limau nipis

Bahan D
8 biji cili hijau
1 cawan badam
½ cawan daun pudina
½ cawan daun ketumbar
½ cawan daun sup
½ cawan daun bawang

Bahan E
½ cawan tomato puree
1 tin kecil sup tomato
3 cawan air (boleh tambah jika daging tidak empuk)

Bahan F
Penumis : 6 cm kayu manis, 4 kuntum bunga lawang, 8 kuntum bunga cengkih, 12 biji buah pelaga.

Cara Membuatnya :
1. Perap daging dengan bahan A selama ½ jam dalam periuk
2. Masukkan minyak sapi dan rempah beriani. Gaul rata.
3. Masukkan bahan C dan D. Gaul rata lagi.
4. Masukkan bahan B dan E.
5. Baru naikkan periuk atas api yang sederhana besar. Biarkan lauk reneh perlahan-lahan (jgn besarkan api)
6. Kacau-kacau hingga daging empuk. Rasakan gula dan garamnya.

No comments:

Post a Comment