Saturday, June 20, 2009

TAHU SUMBAT INTI IKAN

Bahan-bahannya :
6 keping tahu, goreng sebentar sahaja, potong jadi 3 segi dan keluarkan isinya
2 ekor ikan kembung, direbus dengan 1 asam keping dan sedikit garam
2 sudu kecil lada sulah dan 2 biji telur
2 tangkai daun sup, mayang halus
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya :
1. Ikan rebus tadi, ambil isinya sahaja
2. Gaulkan isi ikan, isi tahu dan daun sup
3. Masukkan inti kedalam tahu, celupkan kedalam telur dan goreng dengan minyak masak hingga kekuningan.

Kuah atau sosnya :
½ cawan kacang tanah, digoreng dan sikisar halus
4 ulas bawang putih ]
10 lada kering ] kisar halus
Asam jawa sebesar ibujari, dibuat air asam 1 cawan
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
1. Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil hingga pekat. Kacau selalu.
2. Masak hingga betul-betul pekat dan rasakan masam, masin dan manisnya.


Hidangkan tahu sumbat ini dengan timun, tomato dan daun salad.

Nota Ogy : saya tak gunakan sos ni, muak ! Saya makan dengan cili sos yg telah dibubuh dengan sedikit mayonaise.

No comments:

Post a Comment