Tuesday, January 6, 2009

LAKSA JOHOR

Bahan-bahannya :
1 kotak spaghetti (direbus dengan sedikit minyak hingga lebut dan tos)
300 gram ikan parang
150 gram udang basah, buang kulit
50 gram udang kering
½ biji kelapa parut, buat kerisik
2 biji kelapa parut, perah, ambil 8 cawan santan
5 keping asam gelugur
5 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan Kisar :
3 batang serai
2 cm halia
2 cm lengkuas
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah

Bahan Ulam :
Sambal Belacan (buat macam biasa)
10 biji limau kasturi, belah dan buang biji
200 gram taugeh, buang ekor, basuh dan tos
2 labu bawang besar, belah 2 dimayang
2 biji timu, buang kulit, buang isi dan mayang
Daun kesum ]
Daun selasih ] hiris halus
Kacang panjang ]
2 tangkai bunga kantan, belah empat

Cara Membuatnya :
1. Ikan direbus dgn sedikit garam hingga msak, ambil isinya, Simpan air rebusan ikan.
2. Udang direbus dengan sedikit garam dan tos, simpan air rebusan.
3. Isi ikan dan isi udang dikisar halus
4. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan kacau hingga garing. Masukkan kerisik, santan ikan dan udang kisar dengan air rebusan ikan dan udang. Masukkan asam gelugur dan air secukupnya, jika perlu.
5. Masukkan bunga kantan, gula dan garam secukup rasa. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu.
6. Hidangkan dengan spaghetti dan bahan ulam.

No comments:

Post a Comment