Friday, May 29, 2009

IKAN MASAK KUAH LADA

Iini adalah versi asam pedas yang berempah, selalunya dimasak dengan ikan-ikan seperti pari, tenggiri, parang dan mayong. Resepi ini juga boleh digunakan untuk masak daging tetel dan masakan daging tetel ini dipanggil Gerang Asam oleh orang Melaka)

Bahan-bahannya :

1 kg ikan tenggiri atau parang atau merah, potong dan bersihkan
15 biji cili kering, rendam dan kisar halus (buang biji kalau tak suka pedas) ]
1 inci halia ]
1 inci kunyit hidup ]
10 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] kisar halus
Belacan sebesar ibi jari ]
1 sudu besar jintan manis ]
1 sudu besar jintan putih ]
1 sudu besar lada hitam ]
1 keping kelapa bakar (bakar, kikis, parut dan tumbuk hingga jadi kerisek). Kalau susah, gunakan 3 sudu kerisek biasa, tapi hilang keaslian masak kuah lada Melaka
Minyak untuk menumis
Asam jawa pekat secawan
Air secukupnya
2 helai daun limau purut
Sayuran – tomato dan terung atau kacang bendi
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Bila dah naik minyak, masukkan kerisek. Kacau sebentar.
2. Masukkan ikan, terung (kalau letak terung) dan air asam jawa. Biar mendidih sedikit, masukkan daun limau purut, bendi dan tomato.
3. Biar mendidih, masukkan gula dan garam secukup rasa. Padamkan api.

10 comments:

  1. Saya memang suka makan lauk ini..isteri tersayang saya dulu selalu masak dengan ikan tenggiri..tetapi semenjak ketiadaan belaiu.. sy terpaksa mencari resipi sebab lama teringin makan ikan masak berlada... sedih juga bila terkenang.. waktu dulu-dulu..harap sesedap masakan isteri yang tersayang.

    ReplyDelete
  2. Masa arwah mak ada dia selalu masak dgn ikan duri or tenggiri n lebihan dimakan dengan lempeng esok hari nye.

    Setahu saya takde di gerai gerai atau restaurant di selangor yg menyidang lauk nie.

    ReplyDelete
  3. Mak saya pon suka resipi asam kuah lada

    ReplyDelete
  4. Arwah abah yg paling win msak kuah Lada wlu mak msak pun sdp..skrg ank2 sja penyambungnye..mg xkn sama..😘

    ReplyDelete
  5. Ini resepi lagen bro..lama aku x masak resepi ni..mmg kau! kalau kena dengan tenik memasaknya..kalau aku balik N.s Family aku mesti suruh aku masak resepi ni..sapa yg terbau temisan dia mmg x boleh tahan..mesuk ke hidung.. Hi hi hi.. Org N.s and melaka mmg biasa masak resepi ni.. 😋😋😋

    ReplyDelete
  6. Lauk ni kegemaran arwah abah saya. Dulu2 saya giling sendiri semua ramuan dan kelapa bakar. Ikan mayong dan pari paling best....

    ReplyDelete