Tuesday, January 6, 2009

MEE BANDUNG

Bahan-bahannya :
Minyak untuk menumis
3 sudu besar lada kisar
300 grm daging, hiris nipis
300 grm udang basah
300 gram sotong
100 gm udang geragau kering
6 cawan air rebusan tulang lembu
3 keping tahu
100 gram sawi hijau
50 gram kobis Cina (kobis panjang)
700 gram keledek
Gula dan garam secukup rasa
4 biji atau lebih telur ayam
6 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] kisar
1 inci halia ]
½ cawan kacang tanah, goreng dan kisar
Bawang goreng
1 kg mee kuning dicelur

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan lada kisar. Kacau hingga lada garing sedikit.
2. Masukkan daging, udang, sotong, geragau, tahu dan air rebusan tulang
3. Biarkan mendidih dan masukkan kacang tanah kisar. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sedikit pekat.
4. Untuk menyediakan. Ambil sesenduk besar kuah, masukkan dalam kuali kecil, biarkan mendidih, masukkan sawi sedikit dan pecahkan telur. Biarkan telur separuh masak, tutup api. Masukkan mee yg telah dicelur dalam mangkuk. Tuang kuah atas mee , letak bawang goreng. Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment