Monday, June 22, 2009

MERTABAK LAPIS

Bahan-bahannya : (Untuk tepung)
1 kg tepung gandum
3 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur ayam
Air untuk mengadun, letakkan sedikit garam.
Marjerin secukupnya

Bahan-bahannya : (Untuk inti)
500 gram daging kisar, rebus empuk
3 labu bawang besar, potong dadu
5 ulas bawang putih ]
10 ulas bawang merah ] kisarkan
1 inci halia ]
1 peket kecil rempah daging
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
2 biji telur

Cara Membuatnya :
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari, kacau sebati dan masukkan daging kisar. Masak hingga sebati.
2. Masukkan bawang yg dipotong dadu, sedikit gula dan garam.
3. Pecahkan telur kedalam inti, kacau dan tutup api.
4. Tepung gandum, gaulkan bersama susu, masukkan marjerin, telur dan air dan uli hingga menjadi doh, Perapkan sebentar.
5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, dari saiz kecil hingga besar.
6. Ambil doh yg kecil sekali, canai seperti membuat roti canai dan letakkan inti di atasnya. Masak hingga roti masak.
7. Ambil doh yang kedua, canai, letak roti yang telah dimasak, letak inti atasnya dan bungkuskannya’ Goreng.
8. Buat sehingga habis semua doh
9. Potong sebelum dihidang.

Nota Ogy : Saya tak lapiskan pun, buat sahaja mertabak yg kecil-kecil dan comel 

No comments:

Post a Comment