Thursday, June 4, 2009

LAUK BARYANI IKAN

Bahan-bahannya :
1 kg ikan tenggiri, sekot atau merah
250 gram rempah kari ikan
2 pelepah daun kari
15 ulas bawang merah ]
6 ulas bawang putih ] kisar
1 inci halia ]
1 biji kelapa parut, jadikan 2 mangkuk santan
Asam jawa sebesar telur ayam
Gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :
1. Ikan siang dan bersihkan, potong keping-keping
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau bau dan masukkan daun kari serta rempah kari. Kacau rata hingga naik minyak.
3. Masukkan ikan, santan dan asam jawa
4. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Masak hingga pekat.
5. Cara Menghidang. Letakkan nasi beryani dalam pinggan, letak ikan dan kuah, kambus dengan nasi dan taburkan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment